Dit moet je weten over het nieuwe energielabel voor apparaten

Sinds 2008 krijgen huishoudelijke apparaten een energielabel. Hieraan zie je hoe duurzaam het apparaat is. Door de jaren heen werden de energielabels steeds complexer. Eerst liep de schaal van label A tot D. Omdat apparaten steeds duurzamer worden, kwamen daar vervolgens ook nog A+, A++ en A+++ bij. Om het voor de consument makkelijker te maken, heeft de Europese Unie besloten om een nieuw energielabel voor huishoudtoestellen te ontwikkelen. Maar wat maakt dit label zo anders?

Om te beginnen: wat zegt zo’n energielabel?
Het energielabel van je huishoudelijke apparaten geeft aan hoe zuinig ze zijn. Door middel van een kleurcode en bijbehorende letter weet je of bijvoorbeeld of je wasmachine een grootverbruiker is of niet. De energielabels van vóór 2021 liepen van A+++ met een donkergroene kleurcode tot D met rood.

Overigens verschillen de energielabels onderling een beetje. Een wasmachine heeft een ander label dan bijvoorbeeld je magnetron. Zo geeft het label bij je wasmachine een score voor criteria als energieverbruik, wasvermogen, draaisnelheid, waterverbruik en lawaai. Voor andere apparaten gelden andere criteria. Sommige labels lopen daarom tot de letter G.

Het nieuwe energielabel
Apparaten zijn sinds de introductie van het energielabel steeds beter gaan presteren. Nieuwe apparaten die op de markt kwamen, kregen daardoor bijna allemaal een A-label of hoger. Lastig als je een nieuwe droger wilde kopen, want er was bijna geen onderscheid meer te maken tussen de verschillende opties. Met het nieuwe energielabel beginnen we daarom eigenlijk weer opnieuw. Met A als het hoogst haalbare en F als laagste categorie.

Voor de nieuwe energielabels gelden andere criteria. Door deze aanpassing scoren apparaten die voorheen een A-label kregen nu een stuk slechter. Een koelkast die in december 2020 nog een A+++ label had, kan nu in de F-categorie vallen. Overigens houden oudere modellen die niet meer gemaakt worden het oude label.

Ook goed om te weten: met de ingang van het nieuwe label krijgt voorlopig geen enkel apparaat meer een A-label. De EU wil fabrikanten hiermee motiveren om te blijven innoveren. En op deze manier is er een marge voor nóg zuinigere apparaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts